Tratamentul cancerului de san

Tratament

Alegerea metodei de tratament (protocol terapeutic) tine cont de factori multipli, cum sunt varsta pacientei si stadiul de evolutie a tumorii. Pot fi efectuate patru tratamente, asociate sau izolate: interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

Interventia chirurgicala.

Consta cel mai frecvent in ablatia tumorii (tumorectomie) si a ganglionilor din axila (cura ganglionilor axilari). Ablatia sanului (mastectomie) este evitata in masura posibilului, dar este practicata daca tumora este voluminoasa (peste 3 cm) sau prost plasata. Ablatia sanului poate fi urmata de o interventie de chirurgie plastica, cu scop reconstructiv al sanului.

Radioterapia. 

Utilizeaza capacitatea radiatiilor ionizante de a stopa cresterea celulelor tumorale. Cel mai frecvent, radioterapia este aplicata dupa interventia chirurgicala, fie ca aceasta este conservativa, fie ca nu, in scopul limitarii recidivelor locale, mai ales la nivelul ganglionilor axilari. Uneori, in cazul tumorilor neoperabile, ea este asociata cu chimioterapia, in scopul obtinerii unei regresii. Radioterapia a cunoscut progrese importante: aparate perfectionate, tehnici cu efecte mai tintite si mijloace de simulare care permit calcularea dozei de radiatii adaptate in functie de caz.

Chimioterapia. 

Este preconizata dupa interventia chirurgicala sau ca metoda terapeutica unica, in cazul evolutiei rapide a tumorii, la femeile tinere sau cand sunt prezente metastazele. Medicamentele utilizate actioneaza prin blocarea diviziunii celulare. Ele limiteaza astfel talia tumorii si riscul de aparitie a metastazelor. Efectele secundare ale medicamentelor (voma, greata, caderea parului) sunt din ce in ce mai bine controlate.

Hormonoterapia. 

Tratamentul hormonal (pe baza de antiestrogeni) este preconizat daca tumora este sensibila la hormonii sexuali (aproximativ 30% din cazuri). El este eficient dupa menopauza.

Prognostic si supraveghere

Daca este tratat precoce, cancerul de san are prognostic bun. Totusi, aproximativ 50% din paciente fac o recidiva in primii 10 ani dupa tratament.
Pentru depistarea unei recidive se impune supravegherea prin:
– consultatii frecvente la medicul curant (trimestrial in primul an, apoi la fiecare 6 luni, timp de 4 ani, dupa care anual);
– autoexaminare lunara a sanilor, cu prezentare rapida la medic in cazul depistarii unei modificari;
– examene recomandate sistematic sau numai daca persoana prezinta anumite simptome, pentru depistarea metastazelor sau a semnelor de recidiva a cancerului in alt organ (ecografie cardiaca, scintigrafie osoasa, radiografie toracica, ecografie hepatica, tomografie cerebrala, dozarea markerilor tumorali).

Distribuie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *