Donații

Campania 2% – pentru bolnavii de cancer la san !

Cum ajuta Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene si cum puteti  contribui si d-voastra prin directionarea a 2% din impozitul pe venit?

Cei 2 % directionati de d-voastra catre Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene pot ajuta la::
– furnizare de materiale informative privind preventia, depistarea precoce si tratamentul cancerului;
– furnizarea de suport material si financiar bolnavelor de cancer la san cu dificultati financiare
Conform prevederii 2% din Codul Fiscal (art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal) ai optiunea de a decide cum sã fie cheltuiti 2% din impozitul pe venit (net anual impozabil). Aceastã suma nu e o donatie, nici o sponsorizare. De fapt, doar ‘bagati mana in buzunarul statului’ si directionati procentul de 2% pentru a ajuta. Pot parea sume mici, dar, potentialul lor poate fi semnificativ.

Trebuie sã se aleaga o singurã organizatie neguvernamentalã!!  Alocarea a 2% nu este o obligatie! Este un drept si o optiune care aratã dorinta de a-i ajuta pe altii, de a decide ce se intampla cu impozitele noastre!
Aceasta suma va invitam s-o directionati pentru sponsorizarea Asociatiei Clubul Amazoanelor Bistritene ale carei activitati aveti ocazia sa le aflati din site-ul:  www.amazoanelebistritene.ro  sau vizitandu-ne la punctele de lucru.

Lupta cu maladia numita cancer este una de uzura si doar cei care o duc zi de zi stiu cat de grea este.  In marinimia dumneavoastra aveti acum ocazia sa va alaturati noua si va asiguram ca banii dumneavoastra vor fi utilizati pentru ajutorarea celor napastuiti.

Astfel:  – ii ajutati pe cei suferinzi;
– va implicati in viata comunitatii;
– va exprimati un drept democratic;
– luati decizii privind fondurile din bugetul statului;
– va simtiti util si implicat într-o cauza care merita;

Ce trebuie sa faceti ?
Daca sunteti salariat
–    Completati  Formularul 230 (Declaratia de venit global: « Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2 % din impozitul anual »), in 2 exemplare,  cu datele d-voastra de identificare si cu datele noastre. Cititi si Instructiunile de utilizare ale acestor formulare.
Daca sunteti persoana fizica autorizata sau ati avut in 2011 venituri din alte surse decat cele salariala (drepturi de autor, chirii, venituri din comisioane etc),
–    Completati datele Asociatiei Clubul Amazoanelor Bistritene.la  rubrica 2% in Formularul 200 ( Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2010), in 2 exemplare,  la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III,  formular pe care oricum aveti obligatia sa-l depuneti la Administratia Financiara.

Aceste formulare puteti sa le obtineti de la:
– Administratia Financiara a judetului/ sectorului  de care apartineti
sau
– de la sediul nostru sau de pe site-ul nostru.
Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale.
La destinatia fondurilor veti trece:
– Denumire organizatie neguvernamentalã :  Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene – Adresa:  Str Liviu Rebreanu nr 18, Bistrita
– Cod de identificare fiscala : 17429440
– Cont Bancar (IBAN) :  RO63BRDE060SV05691960600 ,  BRD Bistrita

Acest formular trebuie depus anual pânã la data de 15 mai. Se depune direct la registratura organului fiscal în raza cãruia aveti domiciliul fiscal (Administratia Financiara), alaturi de copia dupa fisa fiscala sau prin scrisoare recomandatã cu confirmare de primire.

Sectorul de afaceri si mass media pot sprijni aceasta campanie , informand angajatii de aceasta oportunitate, scriind despre aceasta prevedere sau oferind spatiu publicitar pentru materialele campaniei (afis, pliante, spot TV si radio).
Convingeti- va prietenii sa procedeze la fel.

Implicati – va, nu lasati statul sa administreze aceste fonduri in locul d-voastra! Directionati 2% din impozitul pe venit (in perioada 1 ianuarie – 15 mai a fiecarui an) completand  formularul 230 si expediindu-l catre Administratia Financiara de resedinta.

Deductibilitatea cheltuielilor de sponsorizare si mecenat, in cazul firmelor, din impozitul pe profit

Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilitati si taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile constand in acordarea de bunuri, executarea de lucari sau prestarea de servicii, este reglementat de Lega 571/2003 privind Codul fiscal al Romaniei.

Tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare este prevazut in Legea 571/2003 si HG 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, sub aspectul deductibilitatii si taxei pe valoarea adaugata, astfel:

“Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Astfel, pot merge:
– 80% catre stat
– 20% catre proiectele Asociatiei Clubul Amazoanelor Bistritene., in beneficiul mamelor si sotiilor cu cancer la san.

Precizari:
• Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective)
• O firma are dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit
• „In ceea ce priveste sponsorizarea, prevederile art.31 alin.(4)-(5) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal sunt aplicabile tuturor contribuabililor plătitori de impozit pe profit, indiferent de sursele din care acestia realizeaza veniturile, din Romania sau din strainatate ”.

Cum se procedeaza?

Incheind un contract de sponsorizare cu Asociatia Clubul Amazoanelor Bistritene.  Puteti sprijini actiunile si programele Asociaţiei Clubul Amazoanelor Bistritene. semnand acest contract de sponsorizare trimestrial şi astfel veti directiona 20% din impozitul pe profit datorat Statului către  bolnavele de cancer la san.

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de sponsorizare

Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de sponsorizare prin acordarea de numerar cash sau virament bancar.

6582 = %
“Donatii si subventii acordate”
531 (acordarea de numerar)
“Casa”
512 (virament bancar)
“Conturi curente la banci”
Exemplu de calcul

CA (total venituri) = 100.000 lei
Cheltuilei = 80.000 lei
__________________________
Profit brut = 20.000 lei

Impozit aferent acestui profit (16%) = 3200 lei

3 la mie din CA = 300 lei
20% din imp = 640  lei

Deci se poate dona suma de 300 lei

In contabilitate va aparea asa:

CA (total venituri ) = 100.000 lei
Cheltuieli totale
(inclusiv sponsorizarea ) = 80.300 lei
________________________________
Profit impozabil = 19.700 lei + 300 lei (readaugam cei 300 pe care i-am scazut mai sus din venituri) = 20.000 lei (ajungem deci la acelasi profit pe care l-am fi avut daca nu donam nimic)

Impozit 16% = 3200 lei

Din acest impozit se scad cei 300 lei acordati pt sponsorizare si se vireaza la stat 2900 lei

SPONSORIZARII, DESI ESTE O CHELTUIALA NEDEDUCTIBILA, NU I SE APLICA IMPOZIT 16%. 

SPONSORIZAREA ESTE TOTAL DEDUCTIBILA DIN IMPOZIT, DACA SE INCADREAZA IN LIMITELE IMPUSE DE CODUL FISCAL (sa nu fie mai mare  3 la mie din CA, si de 20% din impozit)

Avantaje:
1. Nu costa  nimic.
2. Companiile detin controlul fondurilor, transparenta.
3. Companiile pot influenta gestionarea fondurilor.

Ajutati Asociaţia Clubul Amazoanelor Bistritene. semnand un contract de sponsorizare trimestrial şi astfel directionati 20% din impozitul pe profit datorat Statului către bolnavele de cancer la san.

Puteti decide cum pot fi investiti banii d-voastra! Nu lasati statul sa administreze aceste fonduri in locul d-voastra! Legislatia va permite sa va implicati! Puteti face diferenta! Aveti un cuvant de spus!