Din intelepciunea batranilor

Tot ce nu mã ucide mã face mai puternic. (Friedrich Nietzsche)
A cãdea de sapte ori si a te ridica de opt ori, astfel este Calea. (din întelepciunea Zen)
Dacã ai cãzut ridicã-te, dacã ai cãzut iar ridicã-te iar…(din experienta Desertului)
Dobândeste pacea interioarã si alte mii din jurul tãu îsi vor afla salvarea. (Serafim de Sarov)
Reconciliazã-te cu tine însuti si Cerul si Pãmântul se vor reconcilia cu tine.
(Sf. Isaac Sirul)
Parintii Bisericii spuneau ca trebuie sa ne amintim mereu de moarte.
Si nu ca de o frica, ci ca o amintire a faptului ca trebuie
sa traim cu toata profunzimea viata, atâta timp cât o avem.
Si sa traim nu „cu usorul”, ci profund; doar moartea ne poate da masura a ceea ce trebuie sa fie viata; doar omul care este gata sa-si puna viata pentru Dumnezeul sau, pentru dreptatea launtrica, pentru aproapele sau – doar acest om poate trai cu toata puterea sufletului sau. 
(Antonie Bloom)

Arta de a fi sanatos
Daca nu vrei sa fii bolnav……Exprima-ti sentimentele!
Emotiile si sentimentele cand sunt ascunse, reprimate, sfarsesc prin a genera boli ca gastrite, ulcer, dureri lombare, dorsale. Cu timpul, reprimarea sentimentelor poate degenera in cancer. Ar trebui sa ne destainuim unui confident, sa-I impartasim intimitatea noastra, secretul, erorile! Conversatia, verbalizarea emotiilor este un remediu puternic si o terapie excelenta !
Daca nu vrei sa fii bolnav……Ia decizii.
Persoanele indecise raman in dubiu, in anxietate.Indecizia acumuleaza problemele, grijile, agresiunile.Istoria omenirii este alcatuita din decizii.A decide inseamna a sti cum sa renunti, sa pierzi unele avantaje si valori si sa castigi altele.Indecisii sunt victime ale indigestiilor, durerilor nervoase si problemelor cutanate.
Daca nu vrei sa fii bolnav…..Gaseste solutii.
Persoanele negativiste nu gasesc solutii si dau amploare problemelor.Ei prefera lamentatiile, barfele, pesimismul.Este mai bine sa aprinzi un chibrit decat sa regreti intunericul.O albina e mica, dar produce unul din cele mai dulci lucruri.Suntem ceea ce gandim.  Gandurile negative genereaza energie negativa ce se transforma in suferinta.
Daca nu vrei sa fii bolnav……Nu trai bazandu-te pe aparente.
Cine ascunde realitatea, pretinde, pozeaza si vrea sa dea impresia ca este in regula. Vrea sa fie vazut ca perfect, descurcaret, etc, dar acumuleaza tone de greutati.O statuie de bronz cu picioare de lut.Nu este nimic mai rau pentru sanatate decat sa traiesti ascuns dupa aparente si fatade.Acestia sunt oameni cu multa stralucire artificiala si radacini atrofiate.  Destinul lor este durerea, spitalul sau farmacia.
Daca nu vrei sa fii bolnav……Accepta.
Refuzul de a ne accepta si absenta stimei de sine ne face sa ne instrainam de sine.A te accepta este punctul central al unei vieti sanatoase.Cei care nu se accepta devin gelosi, invidiosi, imitatori, ultra-competitivi, distructivi. Accepta-te, accepta ca esti acceptat de altii, accepta criticile. Este intelepciune, bun simt si terapie.
Daca nu vrei sa fii bolnav…..Increde-te.
Cine nu are incredere, nu comunica, nu este deschis, nu creeaza relatii adanci si stabile, nu stie sa aiba prietenii adevarate. Fara incredere, nu sunt relatii reale.  Neincrederea este o lipsa de credinta in sine si in credinta insasi.
Daca nu vrei sa fii bolnav…..Nu iti trai viata trist.
Simtul umorului. Rasete. Odihna. Fericire. Acestea intregesc sanatatea si aduc viata lunga. Persoana vesela are darul de a imbunatati mediul oriunde traieste. “Simtul umorului te salveaza de mana doctorului”. Veselia este sanatate si terapie.
Un site, pentru implinire spirituala:http://www.ceruldinnoi.ro/pages/ARG%20Dinamismul%20exploziv%20al%20iertarii.htm
CEVA RECONFORTANT
Institutul francez pentru anxietate si stres, din Paris, a definit 20 de reguli de viatã, despre care expertii spun cã, dacã cineva reuseste sã asimileze mãcar 10, poate avea o viatã de bunã calitate. 

UNU
LUATI o pauzã de minimum 5-10 minute la cel mult fiecare 2 ore de muncã. Repetati aceste pauze în fiecare zi si gânditi-vã la d-voastrã, analizându-vã comportamentul. 
DOI
ÎNVÃTATI sã  SPUNETI NU, fãrã sã vã simtiti vinovat. A vrea sã multumiti pe toatã lumea, este un consum mult prea mare de energie. 
TREI
PLANIFICATI-VÃ ziua, dar pãstrati-vã putin timp liber si pentru ceva neprevãzut, constient fiind cã nu totul depinde de d-voastrã. 
PATRU
CONCENTRATI-VÃ numai si numai asupra unei sarcini. Cât de repede v-ar lucra creierul, tot veti obosi dacã veti încerca sã rezolvati mai multe probleme în acelasi timp. 
CINCI
UITATI odatã pentru totdeauna cã sunteti indispensabil la muncã, acasã sau în grupul de cunostinte.  Oricât vã displace, totul functioneazã foarte bine si fãrã d-voastrã. 
SASE
NU VÃ MAI SIMTITI responsabil pentru plãcerile celorlalti. Nu sunteti fântâna dorintelor, si nici eternul maestru de ceremonii. 
SAPTE
CERETI AJUTOR când aveti nevoie, având grijã sã-l cereti persoanelor potrivite. 
OPT
SEPARATI problemele imaginare de cele reale si eliminati-le, pentru cã sunt o pierdere de timp si ocupã un spatiu mental pretios pentru lucruri mult mai importante. 
NOUÃ
ÎNCERCATI sã redescoperiti plãcerea unor actiuni zilnice, cum ar fi a dormi, a mânca si a se plimba, fãra a crede cã este ceea ce puteti obtine mai mult de la viatã. 
ZECE
EVITATI sã vã implicati în problemele altora, în ceea ce priveste anxietatea si stresul. Asteptati putin înainte de a vã întoarce la dialog si la actiune. 
UNSPREZECE
FAMILIA D-VOASTRÃ nu este persoana d-voastrã, este alãturi de d-voastrã, formeazã lumea d-voastrã, dar nu este propria d-voastrã identitate. 
DOISPREZECE
ÎNTELEGETI cã principiile si convingerile inflexibile pot fi o mare greutate care împiedicã miscarea si cãutarea. 
TREISPREZECE
E NECESAR sã aveti tot timpul pe cineva cãruia sã vã puteti destãinui si vorbi deschis. Nu foloseste la nimic dacã persoana este prea departe de d-voastrã. 
PAISPREZECE
ÎNVÃTATI când trebuie sã vã sculati de la masã, sã iesiti dintr-o discutie, sau dintr-o sedintã. 

CINCISPREZECE
REFUZATI sã vi se spunã dacã cineva a vorbit urât de d-voastrã. Ascultati numai ce s-a vorbit bine de d-voastrã, cu rezerve si fãrã a crede tot.  
SAISPREZECE
A INTRA ÎN COMPETITIE la distractie, la muncã si în viata de cuplu, este ideal pentru cine vrea sã fie tot timpul obosit sau sã piardã ce-i mai bun în viatã. 
SAPTESPREZECE
RIGIDITATEA e buna pietrelor, nu si oamenilor. 
OPTSPREZECE
O orã de PLÃCERE IMENSÃ înlocuieste trei ore de somn pierdut. Plãcerea reconforteazã mult mai mult decât somnul. Din aceastã cauzã nu pierdeti nici o ocazie de distractie. 
NOUÃSPREZECE
NU ABANDONA cele mai bune 3 prietene în viatã. Intuitia, Naivitatea si Credinta. 
DOUÃ ZECI
ÎNTELEGETI odatã pentru totdeauna si în concluzie….

….D-voastrã SUNTETI CEEA CE VRETI SÃ FITI.
Gânditi… Reflectati… Practicati…CUM SÃ VÃ PRELUNGITI VIATA 

Eliminati din viata d-voastrã numerele neesentiale. Aceasta include, vârstã, greutate si înaltime. Lãsati în grija medicului acestea. Pentru aceasta îl plãtiti
Mentineti legãturi de prietenie sincere si vesele.
Morocãnosii si invidiosii vã demoralizeazã.

ÎNCERCATI sã învãtati lucruri noi. Învãtati mai mult despre calculatoare, manuale, grãdinãrit, orice. 
Nu-i permiteti niciodata creierului sã puturoseascã.
Un creier puturos este locuinta diavolului. Si numele acestui diavol este…….Alzheimer. 

Bucurati-vã de lucrurile simple. 
Râdeti cât mai des posibil, cu toatã puterea si timp cât mai îndelungat. Râdeti pânã vi se taie respiratia. 
Lacrimile sunt naturale. Suferiti, lamentati-vã si continuati. 
Unica persoanã care va fi cu d-voastrã toatã viata, sunteti chiar d-voastrã. 
TRÃITI cât sunteti în viatã! 
Înconjurati-vã de lucruri pe care le iubiti, familie, animale, muzicã, plante, orice. 
Casa vã este refugiu.
Bucurati-vã de sãnãtate: dacã e bunã,  pastrati-o asa. Dacã nu e stabilã, ameliorati-o. Si dacã nu stã în puterea d-voastrã s-o ameliorati, cãutati ajutor. 

Nu plecati într-un voiaj de vinovãtie. Plecati într-o altã tarã, la mall sau într-un sat apropiat, dar NU unde vã duce vinovãtia. 
Persoanelor pe care le iubiti, SPUNETI-LE-O cu fiecare ocazie pe care o aveti. 
Fiti multumit pentru ceea ce viata v-a adus si nu vã supãrati prea tare pentru ceea ce nu v-a dat!!!

Distribuie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *