Consiliere juridica

Consiliere juridica
Daca ai nevoie de sprijin in obtinerea drepturilor prevazute de legislatia in vigoare (informare, consiliere, indrumare, sprijin)
scrie pe adresa:
www.amazoanelebistritene.ro  sau suna laTelVerde 0800 800 421 (apel gratuit)
Cseke Attila: Finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor va creste cu 58,8%
de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 31 martie 2010, 23:08 DoctorH – DoctorH Actualitate

Guvernul a aprobat o hotarare pentru reglementarea programelor nationale de sanatate pe anul 2010, care prevad obiectivele din sistem, modalitatile de finantare, precum si asigurarea medicamentelor si materialelor sanitare, a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila. Potrivit acestuia, va creste cu 58,8%, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor, cu 69,94% finantarea programului de hemofilie si cu 14,69% programul de scleroza multipla.

“Vom aloca bani suficienti pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV – SIDA, precum si pentru cei care au nevoie de dializa”, a mai afirmat ministrul Sanatatii.

Cseke Attilai a declarat ca prin acest act normativ se reglementeaza achizitionarea prin procedura organizata la nivel national a medicamentelor specifice, aceasta fiind, in opinia ministrului, o modalitate de reducere a cheltuielilor publice. „Pana in anul 2007, achizitia acestor medicamente a fost facuta in mod centralizat, iar in anul 2009, in mod descentralizat, si pot sa va spun ca costurile medii pentru bolnavii de cancer din anul 2007 pana in 2009 au crescut cu 104,08%, iar in ceea ce priveste bolnavii diabetici costurile sunt mai mari cu 24,37%. Exista diferente semnificative si intre costurile medii pentru acelasi tratament in diverse judete. Costul mediu pentru tratamentul in chirurgia cardio-vasculara la Bucuresti a fost anul trecut de 1.170 de lei, in Cluj – 4.356 de lei, iar in Mures – 2.969 de lei”, a precizat ministrul.

Hotararea de Guvern stabileste si includerea unor noi subprograme in structura programelor de sanatate de evaluare:

* subprogramul de tratament al bolnavilor de tuberculoza
* subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut
* subprogramul de monitorizare activa a terapiilor specifice oncologice
* subprogramul de transplant de celule stem hematopoietice periferice centrale
MANIFESTUL PACIENTILOR DIN ROMANIA
2009
Preambul

Manifestul pentru Pacientii din Romania este primul document din Romania, redactat sub forma unei petitii, care doreste sa vina in sprijinul tuturor pacientilor din tara noastra, prin implicarea tuturor actorilor din domeniul sanatatii. Este pentru prima data cand pacientilor li se ofera cu adevarat posibilitatea de a participa la adoptarea deciziilor care ii afecteaza in mod direct. Manifestul pentru Pacienti reprezinta un proiect inovator, initiat de Sanatatea Media Group, prin intermediul caruia se doreste tragerea unui semnal de alarma asupra conditiei tuturor pacientilor din tara noastra. Pacientii trebuie sa se afle in centrul sistemului de sanatate romanesc, insa cu precadere in luna martie, autoritatile statului sa fie mai atente la problemele acestora. Persoane importante din domeniul sanatatii, oameni politici, oameni cu putere de decizie, personalitati de marca ale societatii romanesti, lideri din diferite domenii de activitate sustin aceasta initiativa si vor milita pentru infaptuirea obiectivelor asumate prin Manifestul pentru Pacienti.

Capitolul 1
Pacientul si drepturile sale

Art. 1
Prin pacient se intelege acea persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.1)

Art. 2
Pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.2)

Art. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.
(Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 – Art.3)

Capitolul 2
Argumentul Manifestului

Art. 4
Prin intermediul acestui Manifest, dorim sa tragem un semnal de alarma cu privire la problemele cu care se confrunta pacientii din Romania, pentru a determina autoritatile statului sa ia masuri urgente in scopul imbunatatirii serviciilor medicale oferite pacientilor, ca beneficiari ai sistemului de sanatate.

Art. 5
Pacientii trebuie sa se afle in centrul sistemului de sanatate romanesc. Pacientii trebuie sa beneficieze de serviciile medicale pe care le solicita intr-un timp cat mai scurt si la o calitate maxima, fara discrimari legate de sex, varsta, religie ori rasa.

Art. 6
Este necesar ca actorii implicati in sistemul de sanatate sa nu se mai gandeasca doar la gasirea de remedii pentru diferitele tipuri de afectiuni, ci si la nevoile fiecarui pacient in parte, intrucat fiecare boala se manifesta diferit la pacienti diferiti.

Art. 7
Fiecare pacient trebuie sa fie corect informat asupra bolii de care sufera si asupra tratamentelor pe care ar putea sa le urmeze. In plus, informarea trebuie sa se faca in timp util, tinandu-se cont de natura afectiunii si istoricul medical al bolnavului. Pacientul trebuie sa fie informat daca tratamentul pe care trebuie sa il urmeze poate fi efectuat in tara sau in strainatate.

Capitolul 3
Obiectivele Manifestului

Art. 8
Organizarea Conferintei Nationale a Pacientilor, in fiecare an, in luna martie, cu ocazia Zilei Europene a Pacientului (13 martie). Acest eveniment, menit sa faciliteze comunicarea dintre pacienti, medici si autoritatile din domeniul sanatatii, creeaza un cadru de discutii libere intre toti actorii din sistemul de sanatate romanesc. Conferinta va fi structurata pe parcursul a trei zile, in care se vor organiza workshop-uri pe teme de sanatate, sustinute de unii dintre cei mai reputati medici din Romania, dar si de catre reprezentanti ai autoritatilor din domeniul sanatatii.

Art. 9
Instaurarea Lunii Pacientului din Romania, in luna martie a fiecarui an, incepand cu 2010. In fiecare an, in luna martie se vor organiza intalniri intre asociatiile de pacienti si autoritatile din domeniul sanatatii, care vor dezbate cele mai arzatoare teme de interes, pentru ca reprezentantii autoritatilor sa gaseasca solutii la problemele pacientilor. Propunem ca in fiecare din cele patru saptamani ale lunii martie sa lansam dezbaterii publice cate o problema de sanatate, in care pacientii, medicii si reprezentantii autoritatilor statului sa abordeze subiecte de interes pentru tema respectiva.

Art. 10
Infiintarea Avocatului Pacientului, o institutie menita sa apere drepturile pacientilor din Romania. Aceasta institutie va avea ca menire apararea drepturilor pacientilor din Romania in relatia cu medicii si autoritatile statului. Avocatul Pacientului va avea rolul de a solutiona problemele pacientilor, la solicitarea acestora, si de a face lobby in fata autoritatilor statului, in scopul adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea situatiei pacientilor din Romania (prin facilitarea accesului la informatii, imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite, accesul mai rapid la consultatii si tratamente de specialitate, atat in tara, cat si in strainatate, facilitarea achizitiei de medicamente gratuite si/sau compensate, solutionarea problemelor de malpraxis etc.).

Art. 11
Crearea Comunitatii Pacientilor din Romania, o platforma online structurata sub forma unui forum de discutii, gazduita pe site-ul www.infopacienti.ro. Comunitatea Pacientilor se adreseaza tuturor persoanelor interesate sa afle informatii cu privire la diverse probleme cu care se confrunta in calitate de pacienti, dar si celor care doresc sa impartaseasca propriile experiente in legatura cu sistemul de sanatate din tara noastra, pentru a contribui, astfel, la constientizarea anumitor aspecte legate de conditia pacientului roman, precum si la facilitarea schimbului de informatii intre pacienti si ceilalti actori din sistemul de sanatate romanesc. Cele mai interesante subiecte dezbatute in cadrul Comunitatii Pacientilor din Romania vor fi transmise reprezentantilor autoritatilor statului, pentru a se lua masuri in vederea solutionarii problemelor pacientilor. Inscrierea ca membru al Comunitatii se va realiza in mod gratuit.

Capitolul 4
Adresabilitate

Art. 12
Manifestul se adreseaza, deopotriva, tuturor actorilor implicati in sistemul de sanatate romanesc: pacienti, reprezentanti ai asociatiilor de pacienti din intreaga tara, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale interesate de imbunatatirea conditiei pacientilor, membri ai Comisiei Europene si ai Parlamentului European, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Caselor de Asigurari de Sanatate, ai Directiilor de Sanatate Publica, oficialitati din cadrul Comisiilor de Sanatate din Camera Deputatilor si Senatul Romaniei, manageri ai spitalelor si institutiilor de sanatate din tara, medici, avocati, reprezentanti ai farmacistilor, ai companiilor farmaceutice si ai companiilor care ofera produse si servicii destinate pacientilor.

Capitolul 5
Concluzii

Art. 13
Acest manifest va imbunatati calitatea si eficienta serviciilor medicale si, mai ales, va ajuta la o mai buna comunicare pacient-medic in Romania! Si tu te-ai luptat cu sistemul sanitar din Romania? Ai intampinat vreodata dificultati in a primi vreo informatie de natura medicala? Atunci trebuie sa aderi si tu la acest manifest prin semnarea acestei petitii online!

Art. 14
Daca te numeri printre cei norocosi care nu s-au confruntat cu sistemul de sanatate din Romania, gandeste-te la milioanele de pacienti care intampina cu probleme in acest moment si semneaza si tu aceasta petitie! Vei deveni astfel un sustinator al acestei cauze, care poate fi a ta!

Prezentul Manifest este supus dezbaterii publice, pana la data de 10 ianuarie 2010.
In acest sens, asteptam sugestiile si propunerile dumneavoastra pe adresa de e-mail: manifest@infopacienti.ro
Vom tine cont de toate propunerile primite, iar forma finala a Manifestului va fi publicata pe platforma www.infopacienti.ro, pe 11 ianuarie 2010.
Incepand cu data de 11 ianuarie 2010, Manifestul pentru Pacientii din Romania este gata sa primeasca semnaturile dumneavoastra!

Platforma www.infopacienti.ro, realizata in parteneriat cu SanatateaTV.ro, principala sursa de informare in domeniul sanatatii, reprezinta o punte de legatura intre pacienti, medici si autoritatile statului din domeniul sanatatii. Aceasta platforma a fost creata cu ocazia Conferintei Nationale a Pacientilor, eveniment organizat de Sanatatea Media Group, ce va avea loc la Bucuresti, in perioada 11-13 martie 2010, in scopul informarii si imbunatatirii conditiei pacientilor din Romania.

www.sanatateamediagroup.ro

Distribuie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *